ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Βετεράνων

Κύπελλο - επόμενη φάση

ΠΟΙΝΕΣ

Οι νέοι παροτρύνονται ολοένα και περισσότερο, από τους μεγαλύτερους, να είναι δραστήριοι και να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες για το καλό της υγείας τους. Ωστόσοσημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως η τήρηση των χρονικών ορίων εκγύμνασης σε συνάρτηση με τη φυσική κατάσταση των νέων, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ηλικίες ανάπτυξης.

Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε μέσω του ηλεκτρονικού ιατρικού περιοδικού “Medical News Today” συμπεραίνει ότι η υπερβολική άθληση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των νέων όπως ακριβώς και η ελάχιστη ενασχόλησή τους με αθλήματα.

Σε προγενέστερη έρευνα το αμερικανικό Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (US Department of Health and Human Services) συνιστούσε στους νέους ηλικίας 6 έως 17 ετών γυμναστική 60 λεπτών τουλάχιστον τη μέρα που ισούται με 7 ώρες την εβδομάδα.

Από την άλλη, ερευνητές από την Ελβετία και τον Καναδά σε μελέτη που εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα στο “BMJ journal Archives of Disease in Childhood” προτείνουν ότι 14 ώρες εκγύμνασης την εβδομάδα είναι το καλύτερο για την υγεία των νέων. Παρόλα αυτά σημειώνουν πως η εκγύμναση, για παραπάνω από τις ώρες αυτές, φαίνεται να είναι επιβλαβής για την υγεία τους.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 1. 245 και πλέον νεαρών, ηλικίας 16 έως 20 ετών από την Ελβετία.

Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν σε δημογραφικά στοιχεία, στο ύψος και το βάρος τους, στην κοινωνικο- οικονομική τους κατάσταση, στην ενασχόληση τους με τα αθλήματα, σε τραυματισμούς, και σε ερωτήσεις που αφορούσαν γενικά στην ευεξία τους.
Ο βαθμός ευεξίας προσδιορίστηκε με τη χρήση του “Ευρετηρίου Ευεξίας” (Well-Being Index) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο βαθμός αυτός παρέχεται σε κλίμακα μέτρησης από το 0 έως και το 25. Από 13 και κάτω οι βαθμοί υποδηλώνουν κακή φυσική κατάσταση.

Από τους συμμετέχοντες το 50.4 %  ήταν αγόρια με μέσο όρο ηλικίας 17.95 έτη. Σχεδόν το 9% από αυτά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες των νέων σε 4 κατηγορίες: τη χαμηλή (0- 3,5 ώρες/εβδομάδα), τη μέση (3,6- 10,5 ώρες/ εβδ.), την υψηλή (10,6-17,5 ώρες/ εβδ.) και την πολύ υψηλή (πάνω από 17,5 ώρες/ εβδ.)

Χαμηλή αθλητική δραστηριότητα εμφάνισε το 35% του δείγματος, 41,5% τη μέση, το 18,5% είχε ηψηλή αθλητική δραστηριότητα ενώ στο 5% αφορούσε η ενασχόληση για πάνω από 17, 5 ώρες/ εβδομάδα.

Ωστόσο η υπερβολική -από άποψη χρόνου- άσκηση όπως επίσης και η ελάχιστη έχει, κατά τους ερευνητές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των νέων καθώς, τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη, δημιουργούν ανισορροπίες στον οργανισμό.
Παρατηρήθηκε ότι οι νέοι που διαθέτουν υψηλό βαθμό ευεξίας και γενικά καλή φυσική κατάσταση είναι εκείνοι οι οποίοι γυμνάζονται 14 περίπου ώρες/ εβδομάδα.
Εκείνοι, ωστόσο, οι οποίοι γυμνάζονται υπερβολικά, δηλαδή πάνω από το όριο των 2 ωρών/ ημέρα εμφανίζουν χαμηλότερους βαθμούς ευεξίας.

Κάποια από τα σχόλια των ερευνητών για τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πως: η σωματική άθληση έχει συνδεθεί με την ευεξία και τη διάνθηση θετικών συναισθημάτων, τη μείωση του άγχους και τις διαταραχές που αφορούν στο στρεσάρισμα και την υπερβολική ανησυχία των νέων, την αύξηση του βαθμού αυτοεκτίμησης του ατόμου και τη γνωστική ικανότητα σε παιδιά και εφήβους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως η υπερβολική ενασχόληση με την εκγύμναση του σώματος φαίνεται να παύει να αποτελεί παράγοντα προστασίας από διάφορες παθήσεις, αντιθέτως, μετατρέπεται σε παράγοντα κινδύνου για την υγεία εκείνων που δε διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ευεξίας αλλά ξεπερνούν τις διπλάσιες από τις προτεινόμενες 7 ώρες/ εβδομάδα δηλαδή πάνω από 14."

Επίσης υπογραμμίζεται στην έρευνα, ο σημαντικός ρόλος των γιατρών και φυσιοθεραπευτών οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται για το επίπεδο φυσικής κατάστασης αλλά και ευεξίας των νέων προτού τους καθοδηγήσουν σχετικά με το χρόνο αλλά και το επίπεδο άθλησής τους.

Λαβετε τα τελευταια νεα

Εγγραφείτε τώρα, κάντε κλίκ εδώ