ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Βετεράνων

ΠΟΙΝΕΣ

Ο χρόνος ξεκούρασης που χρειάζεται το μυϊκό μας σύστημα ανάμεσα στα σετ των ασκήσεων εξαρτάται αποκλειστικά από το πρόγραμμα που ακολουθούμε με βάση τον στόχο μας, τις επαναλήψεις που εκτελούμε και φυσικά το επίπεδο έντασης.

Υπάρχουν προγράμματα που είναι δομημένα χωρίς επιθυμητό χρόνο ξεκούρασης όπως αυτό της κυκλικής προπόνησης και φυσικά τα προγράμματα αύξησης δύναμης που απαιτούν αρκετό χρόνο διαλείμματος για να μπορέσουν οι μύες να ανταπεξέλθουν στην  υψηλή ένταση της προπόνησης.

 

Αναλυτικότερα:

 1. Για  το πρόγραμμα δύναμης που οι επαναλήψεις κυμαίνονται  από  3- 8, το διάλειμμα  που χρειάζεστε είναι 2-3 λεπτά. Σε προγράμματα όμως μέγιστης δύναμης με  100% ένταση το διάλειμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 λεπτά για να επανέλθει το νευρομυϊκό  μας σύστημα και να μπορεί να ανταπεξέλθει στην απαιτητική αυτή προπόνηση.

 2. Στα προγράμματα που στοχεύουν στη μυϊκή διάπλαση/γράμμωση  και οι επαναλήψεις κυμαίνονται από 10-15 , το διάλλειμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα -1.30 λεπτό.


 3. Για τα προγράμματα μυϊκής αντοχής των 15-25 και άνω επαναλήψεων, ο χρόνος ξεκούρασης θα πρέπει να κυμαίνεται στα 30-45 δευτερόλεπτα.


 

Τέλος , θα πρέπει να αναφερθούμε και στην ατομικότητα του κάθε ασκούμενου/ αθλητή καθώς και στο επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Για  τους αρχάριους αθλητές- ασκούμενους,  ενδεχομένως αυτοί οι χρόνοι να είναι εξαντλητικοί, επομένως με την αρχή της προοδευτικότητας και της σωστής καθοδήγησης από τον γυμναστή/προπονητή σας  μπορείτε σταδιακά και με σωστό προγραμματισμό  να προσαρμόσετε τους χρόνους ξεκούρασης  μέχρι να φτάσετε τον επιθυμητό  χρόνο.

Λαβετε τα τελευταια νεα

Εγγραφείτε τώρα, κάντε κλίκ εδώ