ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Βετεράνων

ΠΟΙΝΕΣ

Ως λιποθυμία ορίζεται η παροδική απώλεια της συνείδησης που οφείλεται στη μείωση της παροχής του οξυγόνου στον εγκέφαλο με βασικό μηχανισμό τη ξαφνική μείωση της ροής αίματος σε αυτόν .

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες ενός λιποθυμικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μίας αθλητικής εκδήλωσης.


Παθολογικές καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ,υπογλυκαιμία , υποθυρεοειδισμός , απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης ,αφυδάτωση , έντονη καταπόνηση του οργανισμού , υπεραερισμός των πνευμόνων από ταχύπνοια πχ βρογχικό άσθμα , μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση.

Τραυματικά αίτια όπως η έντονη σύγκρουση ή κτυπήματα στο κεφάλι ή το διάφραγμα μεταξύ δύο αθλητών σε αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες, ομαδικά αθλήματα πχ ποδοσφαιρο ,μπασκετ κ.α. Σφοδρό κτύπημα από ρίψη αντικειμένων κυρίως σε αγώνες ομαδικών αθλημάτων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η κακή ενυδάτωση του αθλητή που μπορεί να προκαλέσουν ηλίαση μέχρι και θερμοπληξία που οδηγεί σε λιποθυμία. Η κακή διατροφή και η μη σωστή ενυδάτωση του αθλητή πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η χρήση από τους αθλούμενους φαρμακευτικών σκευασμάτων χωρίς την συνταγή ιατρού πχ μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα , παυσίπονα , αντιυπερτασικά και άλλα άγνωστα φάρμακα και μη πιστοποιημένα σκευάσματα που στην υπερχρηση τους να προκαλέσουν λιποθυμία.

Πριν από το λιποθυμικό επεισόδιο είναι δυνατόν να παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα : ωχρότητα, αδυναμία , ζάλη , εφίδρωση , ταχυκαρδία αίσθημα μείωσης της ακοής , μείωση της όρασης , ναυτία , στιγμιαία απώλεια μνήμης.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση μίας λιποθυμίας.

Αρχικά πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να ξαπλώσουμε τον λιπόθυμο ανάσκελα ενώ ταυτόχρονα σηκώνουμε ψηλά τα πόδια του κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου λόγω αμπεγλωβισμού ποσοτήτων αίματος που έχει συσωρευτεί στα κάτω άκρα . Χαλαρώνουμε τα ρούχα του και απομακρύνουμε τον κόσμο ανοίγοντας το χώρο για να αναπνέει καλύτερα. Ελέγχουμε τα ζωτικά του σημεία (αναπνοή , σφυγμό , αρτηριακή πίεση) και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε εξωτερικά ερεθίσματα. Σε καμία περίπτωση δεν χορηγούμε υγρά από το στόμα στον λιπόθυμο πριν ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εισρόφησης και πνιγμού .

Η περίπτωση κατά την οποία η λιποθυμία έχει προέρθει από σύγκρουση ή πτώση του αθλούμενου στον αγωνιστικό χώρο και ενέχει τον κίνδυνο κάκωσης πρέπει να τοποθετηθεί αυχενικό κολάρο . Εάν συνυπάρχει αιμορραγία πρέπει να σταματήσουμε την ροή αίματος εφαρμόζοντας πίεση στο σημείο της αιμοραγίας. Τέλος αν διαπιστώσουμε άπνοια και απουσία καρδιακών σφύξεων πρέπει κάποιος ειδικά εκπαιδευμένος να εφαρμόσει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ ).

Σε περίπτωση λιποθυμικού επεισοδίου που ενέχει παθολογικά αίτια πρέπει να τοποθετηθεί φλεβική γραμμή από τον ιατρό του αγώνα και ο αθλητής να μεταφερθεί άμεσα για έλεγχο με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο . Σε περίπτωση καλοήθους λιποθυμίας κάποιες συστάσεις για τις καθημερινές συνήθειες του πάσχοντα από τον ιατρό πιθανών να είναι αρκετές.

Πρέπει για μία φορά ακόμα να τονίσουμε ότι η παρουσία ιατρού αγώνων στις αθλητικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητη για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν σε αυτές.

Λαβετε τα τελευταια νεα

Εγγραφείτε τώρα, κάντε κλίκ εδώ