- Η συγκέντρωση στον αγώνα. Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν παίκτη να παραμένει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι τεχνικές αυτές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τη θέση που παίζει ο παίκτης αλλά και από την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να παραμένει συγκεντρωμένος για 90 λεπτά. Οι παίκτες θα πρέπει να μάθουν σε ποιες καταστάσεις χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένοι και σε τι επίπεδο συγκέντρωσης. Για παράδειγμα διαφορετικό επίπεδο συγκέντρωσης έχει ένας παίκτης όταν εκτελεί πέναλτι και διαφορετικό όταν γυρίζει πίσω στην άμυνα.
- Η επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού επιπέδου διέγερσης. Με απλά λόγια, ιδανικό επίπεδο διέγερσης θεωρούμε αυτό που συμβαίνει, όταν η ομάδα «πετάει» ή «βρίσκεται σε ρυθμό». Σε ένα παιχνίδι η ομάδα έχει καλές αλλά και κακές στιγμές, όπως για παράδειγμα όταν δέχεται ένα γκολ στα πρώτα λεπτά του αγώνα ή όταν ένας παίκτης αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα. Οι παίκτες θα πρέπει να μάθουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο διέγερσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ακόμη και αρνητικές, για να μπορούν να το εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
- Η αντιμετώπιση αντίξοων καταστάσεων αποτελεί βασικό συστατικό για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Τι μπορεί να σκεφτεί ένας τερματοφύλακας όταν θα πρέπει να υπερασπιστεί την εστία του σε χτύπημα πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα; Πως μπορεί να αντιμετωπίσει μια εσφαλμένη απόφαση από τον διαιτητή σε κρίσιμο σημείο του αγώνα; Πως μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου όταν η ομάδα χάνει 1-0 και απομένουν λίγα λεπτά ή όταν σκοράρει στο πρώτο τρίλεπτο του αγώνα και στο επόμενο λεπτό δέχεται γκολ από τον αντίπαλο; Η χρήση τεχνικών όπως η αυτο-ομιλία και οι ρουτίνες μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αρνητικών σκέψεων και στη δημιουργία θετικών για τη μεγιστοποίηση της συγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και του αυτοελέγχου του παίκτη καθώς και στη μείωση του άγχους.
- Η αντιμετώπιση του άγχους που μπορεί να προκληθεί από τον κόσμο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους συναθλητές ακόμη και τον προπονητή. Η χρήση ψυχολογικών τεχνικών όπως η νοερή απεικόνιση, η χαλάρωση και η αυτο-ομιλία μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να ξεπεράσουν το άγχος που μπορεί να δημιουργηθεί από τους σημαντικούς άλλους ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
- Η δημιουργία της κατάλληλης παρακίνησης στους αναπληρωματικούς παίκτες ή σε αυτούς που έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το παιχνίδι. Η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος παρακίνησης εστιάζοντας όχι μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στην προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους εκείνων που έχουν λίγες ευκαιρίες να αποδείξουν τις ικανότητές τους.
Οι παίκτες όπως μαθαίνουν ένα νέο σύστημα ή προπονούνται στην εκτέλεση φάουλ έτσι θα πρέπει να προπονούνται στη χρήση ψυχολογικών τεχνικών για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στον αγώνα που μπορεί να μειώσουν την απόδοσή τους ή να αποβούν μοιραίες για την έκβαση του αγώνα.